Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έρευνα

Ερευνητικές περιοχές και ενδιαφέροντα

Οι τομείς έρευνας του Εργαστηρίου είναι:

• Γνωσιακή Ψυχολογία

• Αναπτυξιακή Ψυχολογία

• Εκπαιδευτική Ψυχολογία

• Μελέτες Συναισθημάτων

Πολιτική απορρήτου

Η έρευνα που διεξάγεται στο Εργαστήριο Γνωσιακής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διέπεται από τον Κανονισμό της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας (ΕΗΔΕ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του διεθνείς κανονισμούς για την έρευνα με ανθρώπους. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ΕΗΔΕ.

[Research Ethics Committee – University of Western Macedonia]

 

Ερευνητικά προγράμματα και έργα

[2024–2027]
Promoting Values Education in South Caucasus Higher Education Institutions (PROVE)
European Education and Culture Executive Agency (Project number: 101178922)
Budget: 673.668 Euros / UoWM Budget: 45.810 Euros
Ο στόχος του έργου είναι η ενίσχυση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία, μέσω της εισαγωγής μαθημάτων Εκπαίδευσης για την Ειρήνη βασισμένων στη μεθοδολογία «Οικοδόμηση Αξιών και Γνώσεων» (Values and Knowledge Education — VaKE). Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας νέων μαθημάτων ή της τροποποίησης υπαρχόντων, με σκοπό να επηρεαστούν θετικά τα σχολεία και οι κοινότητες. Το έργο στοχεύει στη στήριξη πρωτοβουλιών για την προώθηση της ειρήνης στην περιοχή.
Η μεθοδολογία VaKE είναι μια εποικοδομητική, μαθητοκεντρική προσέγγιση διδασκαλίας-μάθησης, που επιτρέπει τη συνδυασμένη εκπαίδευση στις αξίες (με την έννοια της ανάπτυξης της ικανότητας επιχειρηματολόγησης υπέρ ή κατά της προτίμησης συγκεκριμένων αξιών σε ειδικές καταστάσεις) με την απόκτηση γνώσεων (μέσα από τη μάθηση που βασίζεται στην αναζήτηση). Η ενασχόληση με αξίες σε συνδυασμό με την απόκτηση γνώσεων για κοινωνικά ζητήματα, όπως η ειρήνη, η δημοκρατία και άλλες μεγάλες προκλήσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτή την περιοχή, η οποία έχει βιώσει πολέμους και αναταραχές από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, στην οποία ανήκαν αυτές οι χώρες.
Η ομάδα του έργου θα αναπτύξει μαθήματα για:
(α) Εκπαιδευτικούς που βρίσκονται πριν την ένταξή τους στην υπηρεσία:
(β) Εκπαιδευτικούς που βρίσκονται ήδη στην υπηρεσία:
Το κάθε ένα από τα επτά ΑΕΙ της περιοχής θα αναπτύξει ένα ειδικό μάθημα και θα το εντάξει οργανικά στα Προγράμματα Σπουδών του για τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς (συνολικά 7 μαθήματα).
Ο ρόλος του Εργαστηρίου είναι μέσω εκπαίδευσης, συμβουλευτικής, εποπτείας και παροχής ανατροφοδότησης να βοηθήσουν τα ιδρύματα της περιοχής του Καυκάσου να αναπτύξουν τα προγράμματα.

[2024–2026]
Empowering Autistic Learners through Citizen Science: Bridging Environmental Education and inclusion
in mainstream classrooms (DivEE)
European Education and Culture Executive Agency (Project number: 101184052)
Budget: 400.000 Euros / UoWM Budget: 59800 Euros
Οι αυτιστικοί μαθητές αντιμετωπίζουν εκτεταμένες προκλήσεις όσον αφορά την κοινωνική ένταξη και την επίτευξη εκπαιδευτικών στόχων σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους. Η ανεπαρκής εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε εναλλακτικές διδακτικές μεθόδους και η ακαμψία των εκπαιδευτικών στρατηγικών περιορίζουν τις ευκαιρίες των αυτιστικών μαθητών για ουσιαστική κοινωνικο-εκπαιδευτική ένταξη (Autism Europe 2022). Η παρούσα εκπαιδευτική προσφορά δεν προκαλεί έκπληξη όσον αφορά την έλλειψη ευκαιριών για τάξεις που συμπεριλαμβάνουν άτομα με αναπηρία στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (ΠΕ) και στα επιστημονικά ερευνητικά έργα Συμμετοχικής Επιστήμης Πολιτών (ΣΕΠ) για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής παιδείας και κοινωνικής συνεργασίας σε δράσεις ένταξης με “πράσινο” προσανατολισμό.
Το έργο DivEE θα αξιοποιήσει το δυναμικό της περιβαλλοντικής ΣΕΠ ως μια ευέλικτη και προσαρμοστική εκπαιδευτική μέθοδο για την κοινωνικο-εκπαιδευτική ένταξη αυτιστικών μαθητών (12–16 ετών) στην ΠΕ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα αναπτύξει παιδαγωγικούς πόρους, ψηφιακά εργαλεία και ευκαιρίες αναβάθμισης δεξιοτήτων για εκπαιδευτικούς, ώστε να καταστεί δυνατή η υλοποίηση έργων ΣΕΠ για τάξεις που συμπεριλαμβάνουν άτομα με αναπηρία μέσω μιας διαδικασίας συν-σχεδιασμού και συν-περίληψης.
Εξήντα (60) δευτεροβάθμιοι εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες αυτισμού, ειδικοί στη ΣΕΠ και η κοινότητα του αυτισμού θα συμμετάσχουν σε στρογγυλές τράπεζες και διαδικτυακά σεμινάρια, και θα εισαχθούν στις αξίες της συμπεριληπτικής περιβαλλοντικής ΣΕ για την τάξη μέσω ηλεκτρονικού βιβλίου (e‑book). Το καινοτόμο Εργαλείο ΣΕ που Συμπεριλαμβάνει Άτομα με Αυτισμό, το οποίο θα περιλαμβάνει ψηφιακές εκπαιδευτικές ενότητες, διαδραστικούς πόρους και 6 προσαρμοσμένα έργα ΣΕ, θα υποστηρίξει την κατάρτιση εμπλεκόμενων μερών (20 άτομα) και τη συνδημιουργία/προσαρμογή 4 εθνικών έργων ΣΕΠ κατά τη διακρατική δραστηριότητα κατάρτισης.
Εκπαιδευτικοί σε 8 σχολεία θα ενισχύσουν τη συμπεριληπτική συμμετοχή 92 αυτιστικών μαθητών και των συμμαθητών τους σε έργα ΣΕΠ για την τάξη. Τρία (3) Φεστιβάλ ΣΕΠ θα διευρύνουν τη συμμετοχή σε 90 μέλη της σχολικής κοινότητας, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση και την κοινωνική συνοχή. Μια αναστοχαστική έκθεση θα συνθέσει τα κοινωνικο-εκπαιδευτικά αποτελέσματα της συμπεριληπτικής συμμετοχής στη ΣΕΠ, ανοίγοντας δρόμους για τη διάχυση της προσέγγισης DivEE στα σχολεία της ΕΕ.

EnglishGreekUnknown